Klüp Bilgileri: GEBZE BELEDİYESİ | 2018/2019 1. Lig

Club Emblem - GEBZE BELEDİYESİ
Adres:


GEBZE BELEDİYESİ,
Güzeller mh. Bahar cad. No.1,
41700 Gebze / KOCAELİ 
Telefon 0262 642 99 45
 

 Klüp Bilgileri:

GEBZE BELEDİYESİ

Türkiye'nin hızla gelişen ve büyüyen bir ilçesi olan Gebze, Kocaeli ve İstanbul arasında yer alır. Zengin bir tarihi geçmişe sahip Gebze'nin ekonomisi, sanayi ve ticarete dayalıdır.

Gebze, Osmanlı Dönemi'nden bu yana, ana ulaşım yolları üzerindeki konumu nedeni ile Anadolu'dan İstanbul'a göç eden Anadolu halkının, İstanbul'a ulaşmadan önceki ilk uğrak yeridir.

Osmanlı Dönemi'nde, Marmara Denizi'ni kontrol altında tutan kalelerden dolayı Gebze'de idari yapı, kalenin konumuna göre şekillenmiş ve Hisar-ı Atik(Eskihisar Kalesi) çevresinde kurulmuştur. Gebze, 17.yüzyılda adli bakımdan Üsküdar'a  bağlı Gekbuze Kadı Naibliği olarak varlığını sürdürür.

1844 yılında Gebze, Bolu Eyaletine bağlı Kocaeli Sancağı'nın bir kazasıdır. 1846 yılında yeni bir düzenlemeyle Kocaeli'nin Kastamonu Eyaletine bağlı bir kazadır.

1867 yılında Gebze Kartal kazasına bağlanarak İstanbul vilayet sınırları içine dahil edilir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kartal, Şile ve Ömerli gibi Gebze de Üsküdar vilayetine bağlıdır. Bu tarihten sonra yeni düzenlemeyle Gebze, Kocaeli'ne bağlı bir kaza olmuştur.

Değişen yönetim biçimleri ve vilayet sistemine geçilmesi sonucunda 1907 yılında Gebze, belediye haline getirilir. İlk belediye başkanlığını  1911-1914 yılları arasında Sapcı Mehmet Çavuş yapar. Kimi belediye başkanları beldenin eşraf aile bireyleri arasından seçilirken, olağan üstü dönemlerde atama yoluyla görevlendirilirler. 1950 yılından itibaren de belediye başkanları, seçimle başa gelir.

Gebze, 12 ekim 1922'de düşman işgalinden kurtulur. Milli mücadele yıllarından 1960'lı yıllara kadar sakin bir belde olan Gebze, Türkiye genelinde yaşanan göçe paralel olarak diğer şehirlerden nüfus almaya başlar ve sanayinin de etkisi ile hızla kentleşme yolunda ilerler.

Gebze Belediyesi,  1996 yılında uluslar arası ilişkilerde yol kat eder. Pek çok ülkeyle kardeş şehir olma yolunda çalışmaları olur. Kırgızistan'ın Issıkgöl eyaletinin başkenti Karakol kentinde bir caddeye Gebze ismi verilir. Yine aynı şekilde, Gebze'de Aksesapağı ile merkez mezarlığı arasındaki caddeye Issıkgöl adı verilir.

Kıbrıs'ın Lefkoşe'ye bağlı Değirmenlik kasabası ile 1996'da kardeş şehir olunur.  1998 yılına gelindiğinde bir diğer kardeş şehir, Bugarista'nın Razgrad vilayetine bağlı Samuil kasabasıdır.

Kent merkezindeki iki katlı binasıyla hizmet veren Gebze Belediyesi, 2008 yılında Güzeller Mahallesi'ndeki yeni hizmet binasına taşınmıştır.


 
 
Kulüp Takımları
GEBZE BELEDİYESİ (GBL)